torsdag 25 juni 2015

Världens bästa lekplats

Jag är lika faschinerad varje gång jag åker igenom Carolinaparken. De har lyckats med den enda omöjliga: En lekplats som är lika rolig för vuxna som för barn. I Engelska parken i Uppsala finns Sveriges nog roligaste lekplats, nämligen Pelle Svanslös lekpark.
 
Vem har inte hört talas om Pelle Svanslös? Jo, det finns nog ett par som inte har det men de flesta av oss "vuxna" har nog hört talas om honom. Det är en svart och vit katt som bor i Uppsala och umgås med sin kärlek Maja Gräddnos. Han har inte någon svans (nu vet vi ju alla att det inte spelar någon roll, det vackra kommer ju inifrån). Boken skildrar också bland annat Bill och Bull, elake Måns och Rickard från Rickomberga.
 
Lekplatsen invigdes 2014 och har besökts flitigt sedan dess, vilket är förståeligt. Den är så välgjord och fin. Det finns en miniatyrkopia av domkyrkan med en rutschkana i, en grön buss i (nästan) verklig storlek som går till Skogstibble (i alla fall enligt skylten), flera små minihus i gammal stil som föreställer Pelles källare och vind, Måns skjul, Tusse Batongs kontor och Råttströms konditori. Inredningen är spännande med mycket detaljer. Det finns även en labyrint, ett lotterihjul, en vattenpump och flera bänkar och bord i Carolinaparken för fikasugna. Och det nästan viktigaste; det finns toaletter.
 
Om jag var fem år skulle jag vara här hela tiden. Om jag fick välja alltså. Det skulle jag nog inte få, även om det hade varit möjligt eftersom parken är öppen dygnet runt.
 
Den enda förbättring som skulle kunna göras är att fixa lite cykelparkeringar i direkt anslutning till lekparken. Det finns dock cykelparkeringar vid universitetet (campus engelska parken). Och så finns det ju träd.
 
 
 

 
Man kan till och med snurra på hjulet.

 
Pelles källare och vind och en jättehund man kan sitta på.

 
Råttströms konditori med bakverk och annat kul och små barnanpassade utemöbler.

 
Domkyrkan i miniformat med rutschkana. Tänk va kul om den riktiga domkyrkan hade det!

 
Massor med bänkar och bord att slå sig ner på när man behöver en paus från barnen.
Eller barnen behöver en paus från föräldrarna.

 
Karusellcykel och fint litet tält man kan hänga under om det regnar.
Det är inte gjort för alltför många vuxna dock. 

 
Det finns många nya toaletter med till och med gräs på taket.
 

måndag 8 juni 2015

Botanisk yoga i sommar

Solen tittade försiktigt fram mellan molnen där vi alla stod med rumporna i vädret och kämpade för att inte se ut som fallfärdiga pyramider. Hundens position är tung för armarna men ett stående inslag i nästan alla yogapass. Om man gör hunden nog många gånger så övergår den emellertid till slut i en viloposition. Det krävs dock ganska många hundar för att det ska inträffa.

Julia Ilke heter tjejen som har sommaryoga i det mjuka, doftande gräset i Uppsalas Botaniska trädgård. Det märks att hon har hållit på med yoga ett tag. Hennes yogatyp är en mix av flytande, sammanhängande rörelser och mer statiska och stärkande positioner. Hon sprider energi, styrka och engagemang runt omkring sig medan hon graciöst dyker ner i kobran och uppmanar alla sina plikttrogna yogaanhängare att vara ödmjuka mot sig själva och lyssna på sin kropp.

Utomhusyoga måste vara det bästa av två världar kombinerat: yoga och utomhusvistelse. Fåglarna kvittrar ihärdigt och rogivande medan man ligger där som en knut och sträcker ut de överlyckliga musklerna som har pinats i kontorsstolen under dagen. Då och då tittar solen fram och värmer kroppen som har svalnat lite efter de uppvärmande solhälsningarna. Vi ligger där allihop på våra färgglada mattor, handdukar och saronger och fokuserar för att hitta rätt i positionerna och stärka vårt inre lugn. Vissa har med sig en filt till avslappningen, andra en schal eller ett par varma strumpor. Sen ligger vi alla där, ömsom fokuserande på våra förnimmelser i kroppen, ömsom lyssnande på fåglar, flygplan och steg i grusgången av nyfikna förbipasserande.

Det här måste vara det bästa som finns.


 
 

 
Se Julia Ilkes Facebooksida Sommaryoga med Julia Ilke för mer information.
 
Informationen nedan är tagen från Julias Facebooksida.
(Eventuella ändringar kan inträffa)
 
JUNI:
Onsdagen 10/6 kl 19:00-20:00
Lördagen 13/6 kl 9-10 Botaniska trädg, nya delen
Måndagen 15/6 kl 17:30 - 18:30
Onsdagen 17/6 kl 19:00 - 20:00
Torsdagen 18/6 kl 17.30 - 18:30 Botaniska trädg, nya delen
Måndagen 22/6 kl 17:30 - 18:30
Onsdagen 24/6 kl 19:00 - 20:00
Torsdagen 25/6 kl 17.30 - 18.30
Lördagen 27/6 kl 9 - 10
Måndagen 29/6 kl 17:30 - 18:30 Botaniska trädg, nya delen

JULI:
Onsdagen 1/7 kl 19:00 - 20:00 Botaniska trädg, nya delen
Torsdagen 2/7 kl 17.30 - 18.30 Botaniska trädg, nya delen
Måndagen 6/7 kl 17:30 - 18:30 Botaniska trädg, nya delen
Onsdagen 8/7 kl 19:00 - 20:00 Botaniska trädg, nya delen
Torsdagen 9/7 kl 17.30 - 18:30 Botaniska trädg, nya delen

AUGUSTI:
Måndagen 3/8 kl 17:30 - 18:30
Onsdagen 5/8 kl 19:00 - 20:00
Torsdagen 6/8 kl 17.30 - 18:30
Måndagen 10/8 kl 17:30 - 18:30
Onsdagen 12/8 kl 19:00 - 20:00
Torsdagen 13/8 kl 17.30 - 18:30
Lördagen 15/8 kl 9 - 10
Måndagen 17/8 kl 17:30 - 18:30
Onsdagen 19/8 kl 19:00 - 20:00
Torsdagen 20/8 kl 17.30 - 18:30 Botaniska trädg, nya delen
Måndagen 24/8 kl 17:30 - 18:30
Onsdagen 26/8 kl 19:00 - 20:00
Torsdagen 27/8 kl 17.30 - 18:30

- FÖR VEM?
Alla är välkomna!

- UTRUSTNING?
Ta med en egen yogamatta och mjuka kläder. Har du ingen yogamatta så går en trasmatta nästan lika bra.

- VAR?
Botaniska trädgården på gräsmattan till vänster om orangeriet.
Vid ett par tillfällen i juli är vi i nya delen av trädgården istället. Se schemat och håll koll i eventet så påminner jag när vi byter plats.

- PRIS?
Du avgör själv hur mycket du vill ge. Rekommenderad summa är 40-100 kr per person och tillfälle. Vill du hellre Swisha gör du det till 073-5757683.
(Innehar F-skattsedel)

söndag 7 juni 2015

Mountainbike i Hågadalen och Nåsten

På vårkanten är det som bäst att åka mountainbike i de uppländska skogarna. I alla fall har det varit så de senaste åren. Detta beror på att det har varit så lite snö på vintern att vårarna därför blir torra och långa.

Mitt favoritställe för mountainbikeåkning runt omkring Uppsala är definitivt Nåsten. Det ligger nära stan och det finns oändligt mycket stigar som de flesta är mer tekniska är tunga och "köttiga". Det finns så klart även svåra stigar som är både tekniska och tunga för den som hellre åker på den nivån. Som hobby-mountainbike-åkare så håller jag mig dock gärna till de stigar som främst är tekniska och inte för tunga.

När jag cyklar brukar jag först ta cykelvägen förbi Ekeby bruk och kolonilotterna på vänster sida. Sedan fortsätter jag grusvägen rakt fram, gamla banvallen, ut mot Hågaby. Sväng av banvallen åt vänster mot Hågaby precis innan du passerar ett rött hus på höger sida. Innan man kommer in i Hågaby finns det en grusväg som svänger av åt höger igenom fälten och sedan in mot skogen. Den brukar jag cykla och fortsätta uppför backen i skogen. När man kommit upp för backen fortsätter man en liten bit till tills man ser en stig som går in mot höger (innan den stora gläntan på höger sida). Den stigen är skoj! Det finns många avtagsstigar också vilket gör färden desto roligare eftersom man inte alltid vet vart man hamnar.

Ibland hamnar man på Gula Stigen, mot Gottsunda, ibland i Stadsskogen och ibland på SLU.

Turen avslutas i varje fall nästan alltid med en pizza eller middag hos svärföräldrarna. Medhavd fika är obligatorisk!


Nåsten
 




 
Gula Stigen
 




Sunnerstagropen





Sunnerstaåsen
 


Alsta trädgårdar

Nationaldagen är en dag när nästan allt är stängt. Vi ville göra en liten utflykt och fika någonstans där det var mysigt utanför Uppis men det verkade vara helt fel dag. Efter lite research hittade dock Anders Alsta Trädgårdar som ligger ca 25 km utanför Uppsala mot Enköping. Avfarten var inte helt självklar, mot Örsundsbro men sedan raka vägen till trädgårdarna. De har en jättefin vägbeskrivning på hemsidan för intresserade!

Trädgårdarna är fantastiska med massor av vackra blommor och växter men även ett mysigt café med inomhus- och utomhusplatser, en liten butik med hantverk, böcker, porslin, tvålar och annat smått och gott samt växthus med vinrankor och flera mindre matrjosjkaväxthus i. De säljer även växter och blommor samt vackra gjutjärnsställningar för bland annat klätterväxter och marschaller.

Väl värt ett besök, även på en regnig dag eller under en cykeltur!